ANGAŽMANI I DJELA ISTRAŽIVAČA AHMEDA BOSNIĆA

Ahmed Bosnić je dugogodišnji istraživač misterija svijeta osvjetljavajući fenomene koji od pantivjeka pobuđuju posebno ljudsko interesovanje, a o čemu najčešće formalna nauka nema definisan stav.

U javnosti se o njemu govori kao novinaru, piscu, istrazivaču i osobi koja je u posljednjih pedeset godina stekla popularnost svojim reporterskim ostvarenjima, uređivačkim umijećem, zanimljivim knjigama, dokumentarnim serijalima i neobičnim putovanjima u krajeve svijeta do kojih se teško stiže a još teže u njima opstaje.

Od početka svoje novinarske karijere, Ahmed Bosnić uporno traga za odgonetkama fenomena i najvecih misterija svijeta a većina njegovih knjiga, a do sada ih je napisao 36, govore o rezultatima i dometima njegovih istraživačkih saznanja.

''Sve misterije svijeta'', ''Tajne iščezlih civilizacija'', ''Dan kada su učenjaci umirali'', ''Tajanstveno more'', ''Atlantida'', ''Knjiga tajni''... samo su neka od Bosnićevih djela uz koje su odrastale generacije mladih čitalaca, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u zemljama Balkana i Evrope. Na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Skoplju, sa deset objavljenih djela na makedonsklom jeziku, Bosnic je bio jedan od najzastupljenijih autor na sajmu.

Ahmed Bosnic 2

Kao reporter najblistavije dane doživio je u uglednom sarajevskom nedjeljniku ''Svijet'', kao glavni i odgovorni urednik najuspjesniji je bio u magazinima ''Una'' i ''Arka'', a javnost ga pamti i kao pokretača niz novinskih izdanja za djecu i porodicu. Bio je glavni i odgovorni urednik ''Jutarnjih novina'' i magazina ''BH Ekskluziv'' i ''Una familia'', a njegovi zanimljivi novinski serijali objavljivani su u najuglednijim novinskim izdanjima Ex-Yugoslavije. Dobitnik je mnogih novinarskih nagrada, uključujući i Nagradu za životno djelo NIŠRO „Oslobođenja“.

ahmed bosnic 4

Ali, za neumornog Ahmeda Bosnića nagrade i priznanja nikada nisu bili jedini motivi koji su ga vodili na uspješnom novinarskom i istraživačkom putu. Bio je organizator mnogih znanstvenih i novinarsko-istrazivačkih ekspedicija koje su ga vodile u neistražene krajeve svih kontinenata svijeta, uključujući i Oceaniju. Zajedno sa članovima sarajevskog Udruženja ''Explorer'', koje ove godine slavi 25 godina postojanja, istrazivao je u Amazoniji, Papui Novoj Gvineji, otočju Galapagos, Pilipinima, Uskrsnjim otocima, u Mikroneziji, Melaneziji, Polineziji, u Indiji, Kašmiru, Nepalu, Tibetu, Juznoj Koreji, Jemenu... Tragao je za ostacima mnogih iščelih civilizacija – Sumera, Harape, Mohendžo Dara, Inka, Maja, Tiahuanaka i jedan je od pobornika da zvanična historiografija ne prikazuje daleku prošlost u pravom svjetlu.

Posljednjih godina Ahmed Bosnić istrazuje duhovne domete drenih kultura i religija, s naglaskom na domete sufističkih učenja. Rezultat njegovih istrazivanja je knjiga ''Svjetlost duše''.

ahmed bosnic 3

Kao volonter, danas je predsjednik Upravnog odbora Fondacije ''Arheološki park: Bosanska piramida sunca'' i aktivni je učesnik u istraživanjima najznačajnijeg arheološkog kompleksa u Evropi i svijetu.

Za više informacija posjetite web-stranicu Ahmeda Bosbnića, a preko koje se mogu naručit njegove autorske knjige u elektronskoj i printanoj formi:

http://www.astroarca.com/

 

KNSINFO/16.3.2020

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica