Broj: 01-13-20
Datum:06.3.2020. god.


FEDERALNO MINISTARSTVO KULTURE I SPORTA - FEDERALNO MINISTARSTVO KULTURE I ŠPORTA
n/r Ministrica Zora Dujmović


(Veza sa dopisom: Broj: 01-11-20 od 28.2.2020.godine: Aplikacija “JAVNI NATJEČAJ ZA RASPODJELU DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU”.)

PREDMET: Pismo namjere

Poštovana ministrice Dujmović,

Obraćam vam se ispred Udruženja za kulturu-Nova svjetlost jer nas zanima vaš stav u vezi nedavno zatvorenog natječaja/konkursa „JAVNI NATJEČAJ ZA RASPODJELU DIJELA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU NAKNADA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU”, a koje je provelo ministarstvo kojim rukovodite.


Naime, i prije zatvaranja natječaja/konkursa razgovarao sam sa uposlenicima ministarstva na čijem ste čelu u vezi problema dostavljanja traženih dokumenta, a u vezi godišnjeg finasijskog izvještaja, tj. balans stanja i uspjeha u protekloj godini. Oni su potvrdili da su bili i ranije upozoreni da se 28.2. završava rok za predaju godišnjih izvještaja, a da su agencije za koje vode računovodstvo firmama i NVO sektoru dužne da do kraja marta dostava nazad pravnim subjektima ovjerene godišnje izvještaje.


Međutim, iako još rok natječaja/konkursa nije prošao, a mi nismo bili u mogućnosti da ispunimo taj jedini uvjet za formalni ulazak u odabir projekata za podršku, jedan vaš suradnik, kojeg smatraju najuticajnim po pitanju navedene aktivnosti, hladno je rekao: „Otiđite i molite da vam ovjere izvještaj ili promijenite agenciju ako vam ne mogu obezbjediti ovjeren izvještaj!“


Dakle, ta osoba sebi uzima ZA PRAVO da tumači šta treba da rade svi faktori društva:
1. Očito da određuje okvir djelovanja institucije na čijem ste vi čelu.
2. Tumači šta traba da rade druge institucije društva, tj. FIP-a (Finansijsko-informatička agencija BiH/FBiH)
3. Šta treba da rade Agencije za knjigovodstvo
4. Šta treba da rade i kako da se ponašaju Nevladine organizacije za sport i kulturu u našem društvu.


Svakako da tako ponašanje uposlenika vašem ministarstvu ne ide u prilog razvoju kulture i sporta/športa, a gdje su koncentrisane značajne zdrave i kreativne snage ovog društva. Ako se ne radi u njihovu korist – da li vi smatrate da se logično čini na štetu kulture i sporta u F BIH? Na to ne morate nam dati odgovor.

Pitanja na koja želimo čuti vaš stav glasi:
„Da li i vi stojite iza stava da se NEĆE UVAŽITI DOPUNE APLIKACIJA, kao što je uposlenik institucije na čijem ste čelu izričito nam stavio do znanja?“
Kazavši: „Pošaljite, ali to skoro sigurno neće biti uvaženo!“ – čini se da vaš saradnik prelazi liniju dobrih namjera. Kako vam to izgleda? Ni na to ne morate dati odgovor.

Ljubazno bi vas zamolili da do ponedjelja 9.3.2020. do 12 sati/časova/uri pošaljete nam vaš stav u vezi navedenog pitanje – jer će to praktično determinirati odnos društva prema NVO organizacijama preko institucije na čijem ste čelu. Znam da vam je poznato da institucije našeg društva neuviđajnošću često TJERAJU LJUDE IZ ZEMLJE, ali hoću da vjeruje da to institucija ma čijem ste čelu ne čini svjesno, te da je svjesna da postoji baš zbog njenih građana, čije interese treba da štite – radi općeg dobra cjelokupnog društva.


Mi smo jedna od NVO koja je, smatramo, iz objektivnih razloga izvršila dopunu aplikacije za manje od sedam dana – ako vi u tome vidite osnovu za našu eliminaciji iz ovog konkurs/natječaja – pa učini te to, nije problem – ali se izjasnite po gore navedenom pitanju.

Smatramo da ste na putu da izvršite diskriminaciju određenih NVO organizacijea jer ne želite da uzmete u obzir realnost funkcionisanja našeg društvenog sistema. Znamo svi da mnoge stvari uveliko ne štimaju kod nas – i o tome bruji region, Evropa i svijet – a vaš bi uposlenik na nama da vježba disciplinu. Svakako da to neće proći bez skretanja pažnje na moralnu stranu postupaka institucija na čijem ste čelu – a odgovornost u tom pogledu ne može se delegirati ninakoga.

Mi smo optimisti u pogledu konstruktivne komunikacija sa vama i nadamo se da ćete imati razumijevanja za naše zahtjev: a to je da se uvaže dopune aplikacije za vaš protekli natječaj/konkurs.


Zaista, nema potrebe za medijska prepucavanja jer nas interesuje realizacija projekata koja je u interesu građana a ne afere.
Ako ima išta što bi mi mogli dodatno učinite da sve ovo prođe u ineresu drušva i kulturnih i sporetskih/športskih aktivista budite slobodni da nas obavijestite.

S poštovanjem.
                                                                                                         Ibrahim Osmanbašić
                                                                                                                    predsjednik

 

dopis 2

dopis 1

 

 

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica