Otvoreno pismo gradonačelnici Sarajeva: KNJIŽEVNOST JE VAŽAN DEO NAŠEG KULTURNOG MILJEA

Grad Sarajevo 2

Poštovana Gospođo Karić,

Kao građanin BiH koji voli ovu zemlju i Grad Sarajevo, želim prvo da Vam čestitam na izboru na funkciju Gradonačelnika Sarajeva i da Vam poželim uspešan rad, kao i da ostvarite sve ono o čemu sam čula prilikom Vašeg intervijua na TV N1.

Znam da ste prilikom stupanja na dužnost preuzeli mnoge obaveze i da ste se susreli sa mnoštvom problema, ali nakon onoga što sam od Vas čula, a ne uklapa se u uobičajeni profil naših političara, ne mogu da odolim potrebi da Vam se obratim.

Obraćam Vam se lično, mada u ovoj celoj priči ja uopšte nisam bitna. Reč je o književnosti -potpuno zanemarenoj oblasti kulture koja pripada Gradu Sarajevu, našoj državi, našoj dijaspori, pa i celom Balkanu.

Teško da bi iko od dobro informisanih mogao da pobroji dva- tri poznata izdavača i nekoliko poznatih pisaca iz BiH, od kojih je malo savremenika, u vreme dok se u centru Sarajeva godinama odvijaju “Međunarodni književni susreti” i književni susreti “Balkanske pesničke
Unije”, i to samo zahvaljujući entuzijazmu, uz veliki trud i sa ličnim sredstvima Vašeg sugrađanina Ibrahima Osmanbašića. Prošle godine su se “9. Međubarodni knjževni susreti” odvijali u Skenderiji u ograničenom obimu zbog epidemiološke situacije i to bez ikakve medijske pažnje iako su mediji bili informisani. Snimak postoji jedino na YouTube.

Moja konkretna molba je -  ako na bilo koji način možete – pomozite Ibrahimu Osmanbašiću i Književnom udruženju Nova Svjetlost, Sarajevo. Ne samo zbog njega, nego zbog svih nas jer je i književnost važan deo našeg kulturnog miljea, a i nasleđe koje ostavljamo budućim generacijama.

Sve što sam navela možete videti na zvaničnom sajtu KNS.ba, a ko sam ja  i kakva su  moja opredeljenja najbolje će Vam prikazati moj rad namenjen 10 Međunarodnim književnim sustretima u Sarajevu, pa je samo za Vašu upotrebu jer je konkurs još u toku.

Vama i Vašim saradnicima želim puno uspeha u radu i srdačno Vas pozdravljam,

Mirjana  Tomović, književnica

KNSINFO/24.05.2021.godine

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica