Promocija romana "Pjegavi dječak", autorice Maide Avdić, održat će se u subotu, 25.2.2023. godine u 18 sati, u Art kući sevdaha, (Baščaršija, Halači 5), u organizaciji Udruženja za kulturu - Nova svjetlost.

Roman "Pjegavi dječak", autorice Maide Avdić, je pisan po uzoru na moderne američke romaneskne priče; naravno, razlika je ta što je radnja smještena na prostor Balkana. Korijeni priče su duboko u djetinjstvu, a razgranatost stabla života doseže u zrelo životno doba. Zadivljujuća je upotreba pojmova koji su danas još možda jedino zastupljeni u "lokalnoj" upotrebi kao što su: kundure, toljaga, skemlijica itd.

Pjegavi djecak 1

Radnja romana kruži oko glavnog junaka Orhana kao i pratećih junaka: Orhanova majka Ajša, brat Denis, Slavko "Obilježeni", dobričina Žarko, Orhanova velika ljubav Asja...U ovom romanu su povezana dva različita svijeta; onaj u kome siromašni dječak Orhan sanja da kundure zamijeni čizmicama koje ima Edi, i ovovremeni u kome se život odvija u urbanoj tjeskobi i varljivom sjaju gradskih, pa i velegradskih neona i izloga. Kako to inače biva, jednog dana će želja Pjegavog dječaka biti ispunjena, ali će u kasnijim godinama života izgubiti draž užitka kakvu je imao u siromašnom, ali sretnom djetinjstvu. On u duši ostaje "dječak sa klikerima", osoba koja sa putnim koferom u ruci odlazi od svoje "beogradske ljubavi" tražeći davno izgubljeno "ja".

 

 Maida Avdić m

Maida Avdić rođena je 26.marta 1987.u Zenici. Osnovnu i srednju školu završila u Maglaju. Zvanje profesorice Engleskog jezika i književnosti stekla na Univerzitetu u Zenici. Autorica romana "Pjegavi dječak", stihozbirke "Miris duše", zbirke dječje poezije "Dječja šaputanja", dvojezičke slikovnice "Majmun Gari/Gary the Monkey", slikovnice "Ljubičica Lila". Predvodi radionice ranog učenja engleskog jezika. Predsjednica je Udruženja žena "NAR'IN" Žepče. Živi i radi u Ozimici, općina Žepče.

KNSINFO, 20.2.2023.g.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica