Nakon uspješne promocije nove zbirke poezije „Slobode ljubavi“ Selme Hujdurović, a koja je održana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, razgovaramo sa pjesnikinjom o njenom kreativnom književnom angažmanu.

 

Razgovor obavila: Aleksandra Kostić

Akelsandra_Kostić_-_f.jpg

KNS: Selma, pred nama je Vaša treća knjiga poezije „Slobode ljubavi“. Možete li nam nešto reći o Vašim počecima, kada ste počeli sa pisanjem, koji pjesnik/pjesnikinja Vam je bio uzor?

SELMA HUJDUROVIĆ: Na samom početku pisanja prvih stihova, uzor mi je bila legendarna Desanka Maksimović, Izet Kiko Sarajlić, zatim Mevlana Dželaludin Rumi. Vremenom su to postali ne pjesnici, nego pisci koji se bave psihologijom i duhovnim razvojem, kao što su Barbara de Angelis, Kurt Taperwein, Tobias Beck, Michael Singer Eckart Tolle i drugi.

KNS: Sa stihozbirkom „Sloboda ljubavi“ stupili ste na bosanskohercegovačku književnu scenu kao već afirmisana književnica. Možete li nam reći koje ste knjige prije ove zbirke objavili?

SELMA HUJDUROVIĆ: Prije „Slobode ljubavi“ izašle su još moje dvije zbirke poezije, prva pod nazivom „Bijeljinka“, a druga pod nazivom „Putnik“.

Sloboda ljubavi Selam Hujdurovic

KNS: Šta Vas je motiviralo da pišete poeziju? U ovoj zbirci se nalaze neke pjesme koje eminentni književni kritičari smatraju za antologijske. Voljeli bismo neku po Vašem izboru čuti?

SELMA HUJDUROVIĆ: Motivirala me želja, da na druge prenesem ono što osjećam.

ISPOD POVRŠINE

Život je rijeka
hitra i plaha.
U treptaju oka
i topla i hladna.
Kišna.
A i osunčana.
Osjeti dodire vjetra.
Oslušni zvuke tišine.
Zaroni ispod površine.
Udahni glazbu jutra!
Zavoli svoje juče.
Zaljubi se u svoje sutra!
Zagrli tren u kojem voliš
jer samo tada postojiš.
Život je rijeka.
Nebo je dom.
Ti budi oblak
i teci s njom.

KNS: U sljedećem periodu očekujemo još koju Vašu knjigu. Smije li se znati da li je to zbirka poezije ili nešto sasvim drugo?

SELMA HUJDUROVIĆ: Ne volim davati prognoze, ali vjerujem da će se naredni rukopis štampati u prozi.

selma H 1

KNS: Kako se po Vašem mišljenju odnosi bosanskohercegovačko društvo prema nadarenim književnicima? Da li ste imali bilo kakvu finansijsku pomoć za objavljivanje Vaših knjiga?

SELMA HUJDUROVIĆ: Ne znam kako bi se odnosili prema meni, da sam pitala za finansijsku pomoć. Obzirom da nisam, smatram da nisam kompetentna da hvalim ili kritikujem društvo.

KNS: Lirika je vezana za ljubav. Vaše pjesme imaju jak lirski naboj. Koje je Vaše mišljenja za ono šta zovemo duhovna poezija?

SELMA HUJDUROVIĆ: Pisati o duhovnom, po meni znači pisati o ljudskoj svijesti, zapravo bolje reći o spoznaji onog pravog „ja“, onog koji se nalazi ispod svih tih slojeva titula, imena, ega, tijela, emocija itd. Odvojiti se od materijalnog, odvojiti se od religije i bilo koje vrste podjela.

KNS: Šta bi preporučili mladim autorima koji kao i svi početnici doživljavaju svoje prve pjesničke porođajne muke?

SELMA HUJDUROVIĆ: Preporučila bih im da nastave hodati. Tačno su tu gdje trebaju biti.

Selma Hujdurovic f4

KNS: Kako gledate na izbore školskih lektira i ima li tamo mjesta za bosanskohercegovačke suvremene autore?

SELMA HUJDUROVIĆ: Smatram da bi u školske lektire, umjesto „Jada mladog Vertera“ bilo korisnije uvrstiti „ Snaga je u vama“ Louise Hay, „Nesputana duša“ Michael Singer i sl. Što se tiče bosanskohercegovačkih savremenih autora, smatram da itekako treba da zauzmu mjesto ljudi koji su zaslužni. Feđa Štukan sa knjigom „Blank“ je bosanskohercegovački autor koji motiviše i na ličnom primjeru podstiče mlade da ne idu putevima pakla do slobode. Kada kažem pakao, mislim na njegov pad do samog dna u kandžama narkomanije, iz koje se poput ptice iz kaveza, nekim čudom oslobađa i konačno počinje živjeti život dostojan čovjeka.

KNS: Za kraj upitali bih Vas samo šta je za Vas osnovna svrha poezije? Vrijedi li poeziju pisati i čitati?

SELMA HUJDUROVIĆ: Svrha poezije za mene znači u ljudima podstaknuti ono najljepše, učiniti da se osjećaju bolje, bogatije za jedno iskustvo prelaska u neku novu dimenziju. Svakako da dobru poeziju vrijedi pročitati, a i napisati.

KNS: Hvala!

..............
KNSINFO/Sarajevo; 5.6.2023.g.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica