Svijet na mom dlanu: Indija (4)
Piše: Ahmed Bosnić

ahmed bosnic 55

DUŠO, ODMARAJ U LJEPOTI...

Da se kojim slučajem nije desilo, ono što se u historiji istočnih carstava u starim vremenima počesto dešavalo; da Šaha Džahana s prijestolja nije svrgnuo njegov ambiciozni sin Aurangzeba, Nju Delhi bi se danas zvao Džahanabad. Ali, desilo se to što se desilo. Ipak, Veliki Mogul imao je dovoljno vremena da Indiju okiti najljepšim biserima egzotične arhitekture, a slaveći ljubav i svoju odanost prema ljupkoj Mumtaz Mahal, Agri podari veličanstvenu čipku u kamenu, koja će nadživjeti vrijeme.

''Neopisivi dojam kojim Tadž Mahal djeluje na posjetitelje'', izrazio je svoje divljenje Pol Disen, ugledni historičar umjetnosti, ''počiva uglavom na djelovanju kontrasta. Blistava vodena ploha sa mnoštvom lotosovim cvjetovima, što se proteže od ulaznih vrata kroz vrt do samog Tadž Mahala, ponosna građevina iz snježno bijelog mramora, bujno zelenilo vrtnih nasada, što je okružuje - i iznad toga tamno plavetnilo indijskog neba, sve to se stapa u jednu sliku koja u duši posjetitelja prouzrokuje divljenje, da za tren oka nestanu sve brige i nevolje zemaljskog života...''
Prema jednoj još uvijek ne potvrđenoj priči, Šah Đžahan je bio do te mjere očaran svojom dražesnom suprugom da bez nje nije išao ni u osvajačke pohode. Kud god bi putovao, putovala je i lijepa Mumtaz Mahal. Za života vladaru Indije je darovala sedmero djece, a umrla je prerano, 1629. godine, nakon osmog porođaja.

SVI MAJSTORI AZIJE: Tada je Indiju zahvatila silna tuga, koja ju je potresala i godinama nakon veličanstvene sahrane u Agri. Tijelo je položeno u jedinstvene vrtove na rijeci Džamuni kojima je za života često šetala Muntaz Mahal. Veliki Mogul je i u neutješnjoj tugi koja ga je gušila smogao snage i razuma da pozove najbolje građevinare i zanatlije iz Indije i prijateljskih carstava da bi podigli takav spomenik ''kakav više nikada i nigdje neće biti izgrađen''.
Kupole su gradili majstori iz Istambula, mermer su glačali filigrani iz Delhija i Kandahara, kamene čipke umjetnici iz Lahorea i Samarkanda, kur'anske citate i zapise u kamenu kombinovane sa draguljima kaligrafi iz Širaza (Shiraz) i Bagdada, rezbari cvijeća stigli su iz daleke Buhare, vrtni arhitekti doputovali su iz Kašmira... pa i nije nikakvo čudo što Tadž Mahal odiše najrafiniranijim izdancima mogulske, islamske, indijske i persijske arhitekture. San u kamenu!
Sedamnaest godina gradili su spomenik ljubavi najvještiji i najstrpljiviji maj-stori Azije, a njima je pomagalo preko dvadeset hiljada fizičkih i pomočnih radnika. Tako je na obalama mirne Džamune, između svetih lotosovih cvjetova, nikao najljepši cvijet orijentalne arhitekture – veličanstveni Tadž Mahal, jedno od sedam graditeljskih čuda Starog svijeta.
''Cjelokupni dojam nadmašuje svaku predstavu'', zapisao je Karl Bedeker (Baedeker, 1801. – 1858.), najslavniji turistički poslenik na svijetu. ''Jednostavnost zamisli i raskoš izvedbe ujedinjuju se u čudesno djelo umjetnosti koje se svojom uzvišenom ljepotom može takmičiti s grčkim hramovima, najznamenitijim crkvama srednjeg vijeka i renesanse.''
Građen prema islamskim graditeljskim iskustvima, vjerovanjima i tradicijama u kojima je likovnost svedena na ljepotu simetrije i jednostavnosti, cjelokupni kompleks građevina u okviru Tadž Mahala – Darvaza (glavna kapija), Baiče (vrt), Mesdžid (džamija), Nakarhana (kuća odmora) i Rauza (glavni mauzolej) – odiše prelijepim arabeskama, motivima cvijeća i biljaka i kaligrafskim zapisima. Na glavnom ulazu upisana je dirljiva poruka:
"Dušo, odmaraj u ljepoti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude u miru s tobom".

NEVJEROVATNA AKUSTIKA: Grobnica Mumtaz Mahal nalazi se unutar najvelićanstvenije građevine – Rouza - za koju se ne bi moglo reći da odgovara uobičajnoj raskoši i sjaju Tadž Mahala. To je jednostavna i ne previše ukrašena prostorija u obliku osmougla. Iznutra je oslikana motivom sunca, a središnjim svodom dominira kupola visoka 35 metra, koja je nekada bila prekrivena zlatnim limom. Oko nje, na sve četiri strane, podignute su manje kupole, koje djeluju skladno i harmonizirajuće, utičući da akustika cjelokupnog mauzoleja bude jedinstvena.
Ovdje, u ovom impresivnoj prostoriji, svaka izgovorena riječ ili šapat titra cijelih 28 sekundi, pa se molitve iz Kur'ana Časnog, izgovarane za dušu Mumtaz Mahal, mnogostruko ponavljaju i traju znatno duže nego u bilo kojoj prostoriji na svijetu.
Upravo, ispod centralne kupole smještena je grobnica prerano umrle Mamtaz Mahal na kojoj je upisano 99 Lijepih Allahovih imena, što se u islamu smatra sveobuhvatnim mogučnostima Stvoritelja. Pored nje je i grob Šaha Džahana u čiju je grobnicu usađena kutija za pera (što simbolizira muškog suverena) na kojoj piše sljedeći epitaf: "Otišao je sa ovog svijeta u odaje vječnosti u 26. noći mjeseca Redžeba 1076. godine, po Hidžri".
U grobnu prostoriju se može uči sa sve četiri strane svijeta a iz nje se pruža prelijep pogled na cvjetnu baštu i rijeku Džamunu koja tiho otiće nekud prema jugu u svoj nepovrat.
I da završim priču o najljepšoj građevini na svijetu, riječima savremenog indijskog pisca i diplomate Vikasa Svarupa:
''Pravougaona osnova Tadž Mahala je simbol različitih strana sa kojih možemo da gledamo lijepu ženu. Glavni ulaz je poput vela na ženskom licu, koji treba veoma nježno i lagano otkriti prve bračne noći. Na mjesečini, Tadž Mahal blista kada poludrago kamenje usađeno u bijeli mermer glavnog mauzoleja uhvati i zarobi mjesečev sjaj. Tadž je ujutro ružičast, uveče mliječnobijel, a zlatan kada sija mjesec iznad Agre. Te promjene, tako se kaže, oslikavaju različita ženska raspoloženja...''

Uistinu, Tadž Mahal ja nešto što se ne zaboravlja. Zdanje čija vam energija i sklad oduzimaju dah i koje vas zarobljava čednošću i ljepotom. I ako pređete Indiju, s juga na sjever i s istoka na zapad, ako osjetite sve draži ovog egzotičnog i jedinstvenog podneblja - ljepote Agre potisnuće u vama sve impresije, zaroblće vas i rastužiti, jer više nikada nećete ništa ljepše vidjeti u svom životu.
Možda je i zbog toga iznad Agre nebo tako plavo i duboko, vrtovi tako mirišljavi i relaksirajući, ptičiji pjev tako razigran i veseo, a lotosovi cvjetovi neodoljivo podsjećaju na prosute goleme rubine... Samo Džamuna otiće u tišini odnoseći tugu i slaveći jednu indijsku ljubav
Ali, mi moramo dalje.
To je tuga dalekih putovanja. Dalje i kada vam je lijepo, i kada ste sretni, i kada bi da ostanete zauvijek...

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica