Zovem se Luka Kuzmanović, iz Velike Gorice sam, kraj Zagreba. Kao hiperaktivno dijete upisan sam u Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih još 1994.godine. Moja ljubav prema teatru traje do danas. U ZKM-u ostajem do svoje osamnaeste godine. Kao student član sam kazališne grupe KNAPP i glumačkog studija Kubus u Zagrebu, dvije godine studiram politologiju, a na studij glume prima me tuzlanska Akademija i prof. Vlado Kerošević, gdje provodim tri godine. Četvrtu godinu studiram na Fakultetu dramskih umjetnosti u Banskoj Bystrici, Slovačka.

Mentori su mi tamo prof. Jan Preucil i prof. Ljuboslav Majera. Nakon studija živim u Krakovu, Bratislavi i Zagrebu, radeći razne poslove a početkom 2016. dolazim u Lodž. Doma, u V. Goricu dolazim relativno često, koliko mi dane okolnosti dopuštaju.

 luka 11

Nedavni projekti
Prvi kontakt s poljskom publikom bila je monodrama A. Čehova O štetnosti duhana, na lodžskoj sceni AOIA. Lik Njuhina, u mojoj izvedbi, u sivom fraku s ofarbanom kosom te staračkom šminkom, nije sasvim 'sjeo'...istini za volju, ni glumcu ni publici.
Pierwsze koty za ploty, kažu Poljaci, ili po naški:
Prvi mačići se u vodu bacaju.

 Luka kuzmanovic 1

Teatar Mały, najmlađe je repertoarno kazalište u Lodžu, pod (uglavnom nježnom) palicom direktora i osnivača, glumca Mariusza Pilawskog, s kojim surađujem od 2017. Komedija Obiteljski posao (Rodzinny interes) gdje igram Mikolaja, bila je uspješna i zadržala se na repertoaru tri sezone. Uloga negativca, njemačkog plaćenika Von Kostryna, u klasičnom djelu Juliusza Słowackog Balladyna, u stihu, poljskom aleksandrincu,za mene je bila poseban izazov i zadovoljstvo.

 

 Teatar Yeta nezavisna je kazališna grupa redatelja i pedagoga Adama Wrzesinskog. Yeta je literarni teatar i postavlja na scenu uglavnom djela suvremenih poljskih, ruskih i francuskih pisaca. S A. Wrzesinskim surađujem na monodrami Večer kod gospodina generalnog direktora ili Kozmologija ljudske gluposti (polj. Wieczor u Pana Generalnego Dyrektora albo Kosmologia Ludzkiej Glupoty) po motivima Krleže (Moj obračun s njima, Na rubu pameti) i Kafke (Proces) te predstavi Boja hladnog dana (Kolor chlodnego dnia) koju igram s Martinom Cichom na sceni Doma Literature u Lodžu.

 luka 15

Festivali
S monodramom Večer kod gospodina generalnog bio sam na nekoliko festivala u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Latviji i družio se s glumcima i dramskim pedagozima iz raznih zemalja Istočne i Srednje Europe. S nekima sam ostao u prisnom kontaktu i planiramo buduću suradnju.

Kontakti s kolegama s akademije u Bystrici (na)vode me povremeno i na festivale u SK i CZ, kao na primjer festival slavenske poezije u Kremnici, Slovačka, zatim off program festivala u Hronovu, Češka (eksperimentalni i nezavisni teatar).Tu su i recitali mojih prijevoda slovačke klasike, prigodom obljetnica pjesnika Sladkoviča i Hviezdoslava u bratislavskoj Dubravki, suradnja s udrugom Navraty k pokladom iz Bratislave i nezavisnim teatrom RozaArt iz Ružomberka.

Ja slatke slutnje, žudnju za ljepotom
opjevah ljupkošću njenom nadahnut,
u tom slatkom duše pjevu,
vjetrom njene ljubavi oplahnut.
Tu je cijelog moga svijeta središte,
njenu sliku mi duša ište.
S visina tatranskih ona mi svijetli,
nebesima kao munja leti,
ona živi stotinama vrlina,
moj izvor, moj sklad i zbir
svih krasota, moja Marina!

Prijevod Sladkovičeve Marine - ulomak

 luka 12

Autorski tekst, radionice i Open Theatre Lab

Prve samostalne dramske radionice vodim 2020. i 2021. Radim sa stranim studentima, volonterima i polaznicima tečajeva u Centru kulture Baluty (BoK, Balucky Osrodek Kultury, Lodž). Praizvedba mog autorskog teksta, (to je cabaret o smrti i pogrebima za dva glumca), bila je izvedena netom prije zatvaranja vrata kina i kazališta u Poljskoj zbog Covida. Naslov: Requiem za Martina, a igram s kolegom Mariuszem Szczecinskim na sceni Lutnia.

 

Pri Centru kulture BOK organiziram i vodim od 2020. Open Theatre Lab, dramsku radionicu na engleskom i poljskom jeziku za polaznike od 17-97 godina. Ciljna skupina prvenstveno su stranci i strani studenti u Lodžu, ali i domaći, naravno. Rad baziramo na improvizaciji i pripovijedanju, kreativnom pisanju te elementima glum. tehnike a grupa u konačnici postavlja vlastiti tekst. Pohađam i seminar za Instruktora drame u edukaciji pri organizaciji ŁAD- Assitej.

 luka 13

Planovi, projekcije, ambicije za 2021./2022.
Ljeto, nadamo se svi, donosi nam popuštanje Covid- mjera i otvaranje vrata institucija kulture. U planu mi je i duodrama u Hrvatskoj s kolegom Nikolom te radionice i predstave u Lutni. Možda i neki od mojih literarnih uradaka (prijevoda, priča, pjesama) vidi svijetlo dana u kakvom časopisu ili publikaciji.

Vremena su teška, situacija je složena, pandemija raspoložena... Živimo u dobu skype-koncerata, cyber-izložbi i online-premijera, no dobro znamo kako virtualna stvarnost nije zamjena organskom iskustvu. Bojati se ne trebamo, jer umjetnička je zaraza od virusne jača; a kazalište je valni nosač Žive Riječi, pisane i govorene - to je prvenstveno 'jedan alkemijski proces', kako je znao govoriti veliki Negromant našeg teatra, gospodin Pero Kvrgić.

 

KNSINFO/22.5.2021.g.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica