Književni profil: Šahdo Bošnjak


Šahdo Bošnjak rođen je 6. maja 1955. godine, u Kaloševiću, u koji će smještati radnje mnogih svojih priča i romana, jer je u tim pitoresknim predjelima i sam odrastao, i dobro je poznavao svaku stopu ne samo rodnog sela već i šireg zavičaja. U njegovom zavičaju je i jedna raspričana starica, koja od iskona kazuje svoje nikad sasvim dovršene priče. Ta starica se zove Usora, a pored te lijepe, pitome rječice pisac je provodio, kako sam kaže, najljepše dane svog života, svoje siromašno, “bosonogo i golotrbo”, djetinjstvo. Tu je čuvao stoku, igrao se s ostalom dječurlijom raznih igara, koje su tada bile uobičajene, slušao razne priče od mudrih staraca, s kojima je napasao stoku, i naročito mnogo čitao, i to sve što bi mu dolazilo do ruku, jer i nije bio u prilici da bira; čitao je knjige iz skromne školske biblioteke, posuđene knjige od rođaka i prijatelja, kao i listove istrgnute iz novina i časopisa koje bi ljudi ostavljali uz poljske živice. Selo Kalošević nalazi se u općini Tešanj, koja je dobila ime po starom, lijepom gradu Tešnju, koji krasi drevna tvrđava, ponos grada, kao i uske, stare uličice, stare građevine iz bosanske muslimanske arhitekture, a poznat je i po mnogo čemu drugom.

Književni profil:Edima Efendić Džinić (Tuzla/BiH)

Edima Efendić Džinić, rođena sam 25.05.1971.godine u Zvorniku.Osnovnu školu završavam u Zvorniku a školu Usmjerenog obrazovanja tekstilni tehničar u Malom Zvorniku.Pisanjem se bavim još od škoskih dana.
Ljubav prema pisanoj riječi i tom Božijem daru godinama se povećavala.
Od 2018.godine aktivna sam u svijetu književnosti gdje postižem i zapaženije rezultate.
2019.godine izdajem prvu samostalnu zbirku poezije Otvoriše se kapije.
Član sam udruge Kultura snova - Zagreb.
Sa ovom udrugom u vrstena sam u veći broj medunarodnih zbirki poezije i to :
Dubrovnik na dlanu, Svim na zemlji mir, Antologija fb pjesnika, Split na dlanu, Sarajevo na dlanu,Zagreb na dlanu, Najljepše ljubavne pjesme.
Diligo liber, zajednićka zbirka poezije - Biseri na dlanu.
Zbirka poezije - Una stihom zagrljena, takođe zbirka poezije iz Makedonije - Zaednička šapotenja.
Uvrštene su pjesme u pet svjetskih antologija, dvije u Mexsiku - UNAMOS AL MUNDO CON LA POESIA, Antologija iz Rumunije 2019.godine i takođe jos jedna iz Costarike.

Književni profil: Nada Golić (Holandija)

Nada Golić rođena je 1959. godine u Zenici, najvećem radničko-industriskom gradu srednje Bosne. Bosnu napušta 1993. i odlazi za Holandiju gdje i danas radi, živi, radi i stvara. Odrasla je uz muziku i harmoniku svoga oca. Harmonika i muzika ostavili su dubok trag u njenom djetinjstvu. Ljubav prema knjizi usadila joj je majka još i ranom djetinjstvu. Njen moto u životu je: “Znanje je blago koje pobjeđuje tek onda kada se podjeli sa drugima. Tada postaje moć.”
Supruga i majka dva odrasla sina. U svijet informatike ušla je još 1980. Prvi roman izdala 2016. na holandskom jeziku pod naslovom “Hoop doet leven”. Drugi roman “Priče iz moje bašte” napisla na maternjem jeziku i promovisala 2019. Osim romana, piše i kratke priče, poeziju i prozu.

 Književni profil: Rabija Hamidović (Švedska)

BIOGRAFIJA
Rabija Hamidović rođena 1967. god,  Zvornik/ Bosna i Hercegovina
Agresijom na Bosnu  i Hercegovinu ratne 1992. godine životni put me odveo u Šwedsku.  Ljubav za poeziju prozu javila se u osnovnoj školu. Moje pjesme ušle su u knjige kao što su - Akademija svjetske književnosti Trandafir Simpetru; Kultorno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“; Una rijećima zagrljena; Kultura snova; Srebreničke suze i Udruženje za kulturu - Nova svjetlost.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Džamijska 9, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica