Nakon duže pauze, projekat, Sapfina večer poezije, je opet tu. Večer je održana u subotu, 19.02.2022.g. u 21h, koja je ujedno i prva u ovoj godini. Prihvatili smo da još jednu noć obojimo u boje poezije, sada sa tri nova člana koja će biti predstavljena u nastavku.

Zajedno smo prolazili kroz različite svjetove, emocije i stilove pjesnika, te pokazali koliko svako od nas sadrži posebnosti i težine u svojim riječima.Te riječi su još ljepše uobličene kroz divnu interpretaciju pjesnika.

Večer ne može proći bez specijalnih gostiju, a sa nama su bili Maja Ivković i Ibrahim Osmanbašić koji su upotpunili naše veče, a kojima se mnogo zahvaljujemo.

U subotu, 29. maja 2021.g. održana je još jedna, treća Sapfina večer poezije na kojoj su svoja djela predstavili slijedeći učesnici:


1. Mario Bačlija, pjesnik koji nam se predstavio sa pjesmom „Poziv koji nije morao da se dogodi“:

POZIV KOJI NIJE MORAO DA SE DOGODI

Slabo se sećam
našeg poslednjeg
telefonskog razgovora

upamtio sam samo
njegov rok trajanja:
od 23:59
do 46 minuta
iza ponoći
preko mojih usana
prešli su kilometri neizgovorenih
emocija

nikada nisam
umeo da ih sačuvam

'Zar nije besmisleno
sve što ima
svoj rok trajanja?'

Pitala si
tihim,
staloženim glasom
dok je naše zauvek
u tom trenu
koračalo prema kraju.

Zovem se Luka Kuzmanović, iz Velike Gorice sam, kraj Zagreba. Kao hiperaktivno dijete upisan sam u Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih još 1994.godine. Moja ljubav prema teatru traje do danas. U ZKM-u ostajem do svoje osamnaeste godine. Kao student član sam kazališne grupe KNAPP i glumačkog studija Kubus u Zagrebu, dvije godine studiram politologiju, a na studij glume prima me tuzlanska Akademija i prof. Vlado Kerošević, gdje provodim tri godine. Četvrtu godinu studiram na Fakultetu dramskih umjetnosti u Banskoj Bystrici, Slovačka.

Projekt „Sapfina večer poezije“ se nastavio i ovog mjeseca, a održao se u subotu 17.4.2021.g. u 21h. Nakon pozdravne poruke organizatorice, Sarajevske Sapfe, predstavljeni su specijalni gosti večeri. Svojim dolaskom nas je počastio profesor bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Armin Stefanović i predsjednik Udruženja za kulturu – Nova svjetlost, Ibrahim Osmanbašić.

Gosti su podijelili sa nama neke dijelove svoga života, razna iskustva koja za sobom nose poruku da nikada ne odustajemo. Također, nakon upoznavanja, uslijedilo je i čitanje poezije čiji su nas stihovi ostavili bez daha. Niko nije mogao ostati ravnodušan, te su dobili veliku reakciju publike.

"Sapfina večer poezije" je projekat koji ima plan promovisati mlade pjesnike iz bilo kojeg dijela Balkana. Ovo je sjajna prilika upoznati druge pjesnike i njihov način pisanja online. Cilj projekta jeste da se okupe ljubitelji poezije, kako oni koji pišu, tako i oni koji vole da čitaju i slušaju, uz slobodu postavljanja pitanja. Pored nabrojanog, večeri će se pridružiti dva specijalna gosta koja će podijeliti iskustvo, znanje i savjete. Radi se o profesoru i pjesniku Armin Stefanoviću i predsjedniku udruženja KNS-a i pjesniku Ibrahimu Osmandbašiću.

O nama

Aktivnosti koje je Udruženeje realiziralo samostalno ili u saradnji sa drugima spadaju u arhivsku građu čime se dokumentuju programske aktivnosti KNS-a tokom svog društvenog angažmana na polju kulture i umjetnosti.

Tokom javnog djelovanja udruženje je otvaralo prostor za autorsku prezantaciju umjetničkog stvaralaštva mladih autora koji su uobličavali lični umjetnički izražaj u konkretno oblikovane ideje u vidu javnih manifestacija - putem kojih se prezentiraju umjetnička djela i radovi, kako članova KNS-a, tako i suradnika.

Get in touch

Kontakt

Udruženje za kulturu
– Nova svjetlost
Terezija bb, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+ 387 61 524 505
knsinfo1@gmail.com

Facebook stranica